Jesień,  jedna z najbardziej znienawidzonych przeze mnie pór roku zawitała i niestety daje się we znaki. Co krok słychać o przeziębieniach, spadku odporności i ogólnej kondycji ciała. Jestem szczęściarą i rzadko choruję, ale wielu moich znajomych niestety boryka się z problemem ciągłych gryp. Od lat wymyśla się nowe metody walki z infekcjami i chorobami, bada się nowe leki, tworzy receptury, jednak są takie, które wraz z upływem lat zyskują na popularności. O czym mówię? Oczywiście o domowych sposobach, które stosowane od wielu wielu lat, od  prababć po córki i wnuczki sprawdzają się w walce z chorobą, a przede wszystkim wpływają na wzmocnienie odporności. Poniżej znajdziecie opis produktów spożywczych o świetnych właściwościach. Niektóre z nich zostały przeze mnie przetestowane, także śmiało możecie wypróbować na własnej skórze. Zaczynajmy!

Chrzan

Osobiście uwielbiam zapach i smak chrzanu, jednak nie wiem dlaczego (teraz zaczęłam się zastanawiać), dlaczego tak rzadko go spożywam. Oprócz wyrazistego smaku ma wiele wartości spożywczych. Jest cenny w witaminy A, B, C i związki bakteriobójcze, które wpływają na walkę z infekcją. Należy pamiętać, że zbyt duża ilość chczanu szkodzi – może spowodować podrażnienie błon śluzowych, więc należy go spożywać z umiarem!

Ausschnitt von Krenwurzel

 

Herbata z imbirem lub sokiem malinowym

Sok z malin przede wszystkim właściwości przeciwgorączkowe. Napar z imbiru natomiast jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Ponadto ciepła herbata z sokiem z malin lub imbirem rozgrzewa całe ciało.

36395-c_herbata_z_malinami_fotolia_cook_inspire

Mleko z miodem

Od dziecka na przeziębienie mama podawała mi mleko z miodem bądź syrop z cebuli (o tym niżej) Na przeziębienie najlepiej wybrać miód lipwy, który działa przeciwgorączkowo i wyksztuśnie. Dobry okaże się również wrzosowy i akacjowy. Oprócz świetnych właściwości, w połączeniu z mlekiem ma przepyszny smak, któremu nie oprze się nawet dorosły. Trzeba pamiętać, że właściwie przyrządzone mleko z miodem nie powinno być ZA gorące. Gorące mleko zabija wszystkie najlepsze właściwości miodu, dlatego należy podgrzać je do takiej temperatury, aby po spróbowaniu nie oparzyć języka. Wtedy miód zachowa wszystkie właściwości, a napój nie straci na smaku.

8570_big

Syrop z cebuli
Jak już wcześniej wspomniałam to jeden z dwóch najczęstszych domowych sposobów leczenia mojego przeziębienia. Uwielbiałam ten syrok, może dlatego, że mama zawsze dodawała trochę cukry, abym go z chęcią wypiła. Pomagał mi na kaszel i katar. W czym tkwi sekret? Na pewno w cebuli, która zawiera wiele cennych witamin o działaniu silnie dezynfekującym i łagodzącym oraz uzupełnia niedobory witaminy C, A, B1, B2, PP.  Oprócz tego bogata jest fosfor czy cynk, który wzmacnia odporność. 

Ból-gardła-–-jak-przyrządzić-domowy-syrop-620x605

 

Rosół na przeziębienie

To, że rosół zwalcza objawy przeziębienie udowodniono naukowo. W kilku badaniach wykazano, że rosół jest odpowiedzialny za hamowanie zapalnych związków chemicznych. Okazało się, że osoby, które spożywały bulion, czuły się znacznie lepiej niż te, którym go nie podano. Domowy rosół jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ oprócz rozgrzewania, wzmacnia odporność i stawia na nogi. Inni twierdzą, że sekret tkwi w karnozynie, która działa jako przeciwutleniacz. Wpływa na wyłapywanie reaktywnych form różnych związków, które mogą przyczyniać się do powstawania wolnych rodników.

rosol_z_kury

Szałwia, eukaliptus, czarny bez i inne zioła

Zioła oprócz działań przeciwgorączkowych łagodzą uporczywy katar i kaszel. Czarny bez dzięki działaniom silnie napotnym, szybko obniża podwyższoną temperaturę ciała. Dodatkowo, tak jak wyżej wspomniane mleko z miodem ma właściwości wykrztuśne, za sprawą których ułatwia oczyszczenie oskrzeli z zalegającej wydzieliny. Ponadto uszczelnia naczynka krwionośne i ogranicza rozprzestrzenianie się chorobotwórczych drobnoustrojów. Jego działanie pomaga pokonaniu infekcji. Gdyby tego było mało usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, działa oczyszczająco.

34592822-l_bb5b-w648

Czosnek

Na wstępie napiszę, że nie znoszę czosnku w surowej postaci, z dodatkiem mleka. jedyną dopuszczalną formą, którą jestem w stanie zaakceptować jest syrop z czosnkiem z dodatkiem cukru. Po jego spożyciu czuję się źle i mam mdłości, może to kwestia psychiki, która jak wiecie potrafi zmienić nasz punkt widzenia o 180 stopni, a może mojego organizmu. Tak czy inaczej, osobiście na przeziębienie go nie stosuję, ale jestem świadoma jego wielu wspaniałych właściwości, które sprawiają, że miliony osób poza mną uważają go za świetny w walce z przeziębienie. Po pierwsze i najważniejsze jest znany jako jeden z cenniejszych naturalnych antybiotyków, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i nie tylko. Alliacyna,która jest wydzielana podczas krojenia, lub miażdżenia ząbka w ludzkim organizmie zostaje przekształcona w substancję przypominającą tę wykorzystywaną w lekach rozrzedzających śluz zalegający w oskrzelach! W połączeniu z mlekiem łagodzi ból gardła i działa dezynfekująco. Osoby o niskim ciśnieniu jak ja powinny zwracać uwagę na ilość, którą spożywają – czosnek obniża ciśnienie tętnicze.

z10591210Q,czosnek

A jak Wy sobie radzicie z przeziębieniem, sięgacie po leki z apteki czy wybieracie domowe sposoby? Jeśli stosujecie jakiś, którego nie wymieniłam koniecznie podzielcie się, aby inni mogli korzystać!

O Autorze

2 Responses

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany