IMG_1380

Od dziecka uwielbiam frytki, jednak te robione przez moją babcie, na głębokim oleju, szkodzą mojemu żołądkowi i za każdym razem powodują ból brzucha. Uwielbiam frytki warzywne – z buraka, marchwi, selera czy batatów, jednak powód zrobienia tych był prosty  – przyjechała do mnie koleżanka, która jest przeciwna wszelkiem warzywom z grupy wyżej wymienionych i toleruje jedynie frytki z ziemniaków.

Wiele osób twierdzi, że ziemniaki to największe zło rosnące na ziemi, a ich spożywanie tylko rujnuje naszą dietę, a jest wręcz przeciwnie. Ogólnoprzyjęty stereotyp wynika ze sposobu ich podawania – zazwyczaj na polskich stołach goszczą w duecie z cebulką, śmietaną bądź sosem, co nie jest zdrowym połączeniem.

Przepis na moje ostre frytki jest bardzo prosty :)

Składniki:

  • 3 spore ziemniaki
  • oliwa z oliwek do skroplenia ziemniaków
  • przyprawy – u mnie papryka słodka i ostra, bazylia, pieprz i sól

Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przed około 30 min

IMG_1382

O Autorze

2 Responses

  1. Gustavo Woltmann

    Uwielbiam takie prawdziwe frytki, a nie te kupowane! Mają zupełnie inny smak, a jak się przyprawi to już w ogóle niebo w gębie!

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany