IMG_5036

Zastanawiałam się czy zdradzać już w tytule skład ciasta – fasolka może odpychać i powiem wam, że nie jeden się zniechęcił. Niesłusznie! Moja rodzina, której nie powiedziałam, z czego jest, zajadała się tak, że aż im się uszy trzęsły. Potem padło pytanie odnośnie składu ciasta. Chcielibyście zobaczyć ich miny w momencie, kiedy powiedziałam, że głównym składnikiem jest biała fasolka. Tato, który nie szczególnie lubi ciasta i nie przepada za fasolką był zachwycony. To chyba wystarczający dowód na to, że ciasto z dodatkiem warzywa może być smaczne i przypaść do gustu nawet najbardziej wymagającym osobom.

Przepis jest prostu – dosłownie kilku składnikowy, a jego wykonanie (pomijając pieczenie) zajmuje maksymalnie 10 minut.

IMG_5034

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 2 puszki fasolki około 600g po odsączeniu
  • 4 spore łyżki kakao
  • dowolny słód (ja użyłam 2 łyżki miodu, jednak jeśli lubcie słodsze ciasta, dodajcie więcej – moje nie wyszło słodkie)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenie
  • opcjonalnie cynamon, przyprawa do piernika

Wszystkie składniki blendujemy na gładką całość, przelewamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 min w 190 stopniach. Po 45 minutach warto wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na 10 min, będzie bardziej dopieczone. Ostudzić i skonsumować. Moje po kilku godzinach odsiadki w lodówce było idealne.

IMG_5040   IMG_5046

IMG_5043

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany