IMG_1598

Wpis dedykuję wszystkim miłośnikom masła orzechowego takim, jak ja. PB to moja druga miłość i gdybym miała wybrać jedną rzecz, którą mam jeść do końca życia byłoby to właśnie masło orzechowego. Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, pięć składników, 15 minut pieczenia i gotowe!

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
  • 3 paski gorzkiej czekolady 90%
  • 1 łyżka miodu/ksylitolu/cukru trzcinowego (ja użyłam ostatniego)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki, należy ją najpierw odsączyć i przepłukać. Następnie blendujemy z masłem orzechowym, proszkiem, sodą i słodem. Do masy dodajemy roztopiony olej kokosowy. Po przestygnięciu łączymy z dwoma pokrojonymi w kostkę kawałkami czekolady czekolady. Na wyłożoną papierem blaszkę układamy ciasteczka. Ja robiłam to łyżką. Na końcu dodajemy pozostałe kawałki czekolady na wierzch ciastek. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 10-15 min. Powinny być chrupkie z zewnątrz i nieco miękkie w środku, najlepiej sprawdzić patyczkiem.

P.S. Sama masa jest tak dobra, że nie sposób nie wyjadać jej z kielicha blendera. Moje upieczone zniknęły w ekspresowym tempie i smakowały nawet anty-wegańskim znajomym! Koniecznie spróbujcie i napiszcie mi, jak Wam smakowały! :)

IMG_1645

O Autorze

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany