page

Dzisiaj przygotowałam dla Was alternatywną wersję sklepowych batoników. Te sprzedawane w marketach są zazwyczaj pełne cukru, mąki i konserwantów, pozbawione cennych wartości odżywczych. O innych zamiennikach słodyczy mogliście przeczytać już >TU<. Postanowiłam podzielić się z Wami swoim własnym, sprawdzonym już przepisem. Moja propozycja nie zawiera jajek, mąki, cukru i mleka a jej przygotowanie zajmuje 30 min! Z przepisu wychodzi około 7 batoników owsianych, będących pożywnym śniadaniem. Do ich przygotowania potrzebujemy:

*100 g płatków owsianych 

*2 łyżki siemienia lnianego (przepraszam za błąd na zdjęciu)

*2 banany

*1 garść posiekanych orzechów

*garść rodzynek

*łyżeczka cynamonu 

1

1. Mieszamy płatki owsiane z siemieniem

2. Dodajemy dwa banany i rozdrabniamy na papkę.

3. Dodajemy posiekane orzechy wraz z rodzynkami (można dodać dowolne owoce suszone)

page2

4. Dodajemy cynamon i mieszamy z całą masą.

5. Całość przekładamy do małej blaszki i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 min (aż masa stwardnieje)

 

12336342_930040667033478_212000513_n

 

Batoniki kroimy na mniejsze kawałki. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

P.S. Jeśli znacie jakieś wypróbowane przepisy na domowe słodycze, dajcie znać w komentarzach! 

O Autorze

2 Responses

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany